Η ιστορία μας

Παλιά από το 1891 υπήρχε το λιθογραφείο Μιχαήλ Εργίνος στην στοά Αρσάκη στην Αθήνα το οποίο ήταν το αρχαιότερο λιθογραφείο της Ελλάδας μαζί με το τότε λιθογραφείο ΑΣΠΙΩΤΗ-ΕΛΚΑ και το οποίο μετέπειτα μεταφέρθηκε στην πλατεία Βικτωρίας στην οδό Ελπίδος και Φιλιππίδου.

Το λιθογραφείο Μιχαήλ Εργίνος το ανέλαβαν τα παιδιά του Ιωάννης, Διονύσιος, Νικόλαος και Βασίλειος. Ο μεγαλύτερος υιός Ιωάννης είχε την διεύθυνση αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό, όταν οι δύο του αδελφοί Διονύσιος και Νικόλαος έφυγαν για το εξωτερικό το 1948, κράτησε την επιχείρηση που μετονομάστηκε σε Ιωάννης Εργίνος μαζί με τον μικρό αδελφό τον Βασίλη με ένα μικρό ποσοστό.

Όταν πέθανε και ο Ιωάννης το 1952, το μερίδιό του το πήραν η ανήλικη κόρη του Μαρία Εργίνου με ποσοστό 3/4 και η χήρα του Ιώ. Τότε ο Βασίλης αποχώρησε και συνεταιρίστηκε με την οικογένεια Ματσούκη δημιουργώντας το λιθογραφείο Εργίνος-Ματσούκης ενώ η Μαρία Εργίνου και η Ιώ κράτησαν το μερίδιό τους που ήταν μεγαλύτερο του Βασίλη το οποίο νοίκιασαν στο Λιθογραφείο Εργίνος-Ματσούκης για περίπου 5 χρόνια.

Όταν η Ιώ παντρεύτηκε τον Ιωάννη Δελέρμα ο οποίος ήταν μηχανικός-εκτυπωτής στο τότε λιθογραφείο πήραν μαζί με την κόρη της Μαρία πίσω το μερίδιό τους και μετονόμασαν το λιθογραφείο σε Κληρονόμοι Ιωάννου Εργίνου το οποίο διεύθυνε το Ιωάννης Δελερμας μέχρι τον Ιούνιο του 1962 που η Μαρία Εργίνου παντρεύτηκε τον Ιωάννη Δάρα και μετονομάστηκε σε Ιωάννης Δελερμας και Σια Ο.Ε. με ποσοστά 50% ο Δάρας και 50% ο Δελέρμας στην ίδια διεύθυνση Ελπίδος και Φιλιππίδου μέχρι το 1967 όπου μεταφέρθηκε το Λιθογραφείο στο Μοσχάτο στην οδό Χειμάρας 40.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Δελερμας μετονομάστηκε σε το Λιθογραφείο σε Ιωάννης Δάρας και υιοί Ο.Ε. και μετά την συνταξιοδότηση του Ιωάννου Δάρα την επιχείρηση ανέλαβαν τα παιδιά του (Γεώργιος, Πέτρος, Νικόλαος εγγονοί του Ιωάννου Εργίνου) που μετονομάστηκε σε ΑΦΟΙ ΔΑΡΑ. Το Λιθογραφείο έμεινε στην ίδια διεύθυνση στο Μοσχάτο στην οδό Χειμάρας 40 μέχρι το 2015. Τον Αύγουστο του 2015 μεταφέρθηκε στα Σπάτα στο 18ο χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σπάτων.

Σήμερα η 3η γενιά συνεχίζει την μακρόχρονη παράδοση της οικογένειας στον χώρο της Λιθογραφίας και ετοιμάζει την 4η γενιά καθώς τα παιδιά τους (δισέγγονα του Ιωάννου Εργίνου) αποκτούν ενεργό ρόλο στην εταιρία.

 

e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ